Over Ons

Hoe het allemaal begon


We gaan terug naar 2 juli 2017. Op deze warme zomerdag voeren wij op de Middellandse zee. We volgden een groep prachtige dolfijnen. En toen gebeurde het. We stuitten op iets verschrikkelijks. We zagen een zeeschildpad vechten voor zijn leven. Hij zat vast in een plastic doek. We aarzelden geen moment en namen de zeeschildpad aan boord. Voorzichtig bevrijdden we het dier uit het doek. Hierna lieten we hem weer vrij in de oceaan. De zeeschildpad ging als een speer zijn vrijheid weer tegemoet. We gaven hem een naam. We voeren vlak bij Ibiza. De naam iBi was geboren.

 

Een bijzondere en inspirerende ontmoeting


Het was een prachtig moment. Ondanks dat we zeeschildpad nooit meer zouden zien. Maar het was ook een moment dat diepe indruk achterliet. We kregen het maar niet uit ons hoofd. We wilden hier wat mee gaan doen. Of beter gezegd: iets voor de wereld terugdoen. We besloten vanaf nu bij te dragen aan een schone oceaan. En om bewustwording rondom het gebruik van plastic te creëren.

 

plastic vissen in de Middellandse zee


Na de ontmoeting met zeeschildpad iBi wisten we één ding zeker. Er moet een einde komen aan de grote hoeveelheid plastic in de oceanen. Omdat we iBi in de Middellandse zee redden, besloten we dat de schoonmaak van plastic voor ons hier moest beginnen. 

 

Het vissen op plastic in de Middellandse zee is het eerste dat we zijn gaan doen. Alle kleine beetjes helpen, maar er was meer nodig. Daarom zijn we ook gaan nadenken hoe we de ervaring met iBi konden gebruiken om nog meer te doen. En hoe we anderen bewuster konden maken van het gebruik van plastic. Het idee voor de iBi Foundation was geboren.

 

De iBi Foundation


In januari 2019 kregen al onze inspanningen vorm door de start van de iBi Foundation. De iBi Foundation zet zich in voor een schonere oceaan rondom Ibiza en de Balearen. Waarom we daar beginnen? Omdat dit is waar we iBi uit de plastic doek redden. Wij kenden daarna geen enkele twijfel: hier moest de schoonmaak beginnen.

 

En het is hoog tijd dat de schoonmaak niet langer op zich laat wachten. Inmiddels drijven er zo’n 1,8 biljoen plastics in onze oceanen. Denk aan een vuilnisbelt vol plastic die groter is dan Frankrijk en Spanje bij elkaar. De iBi Foundation steunt verschillende goede doelen en projecten die hier iets tegen proberen te doen.

 

Grote dromen voor de toekomst


De goede doelen en projecten die we met de iBi Foundation steunen maken onze oceanen en stranden weer schoon. Ze gaan de strijd aan met de plasticsoep en geven de zeedieren hun leefgebied terug. Na de ontmoeting met iBi is dat onze grote drijfveer. Dat zeedieren zoals iBi weer een veilige thuisbasis hebben. Daarom hebben we grote dromen voor de toekomst.

 

Nu al gaan we regelmatig op reis naar Ibiza om de hoeveelheid plastic op en rondom het eiland in kaart te brengen. Ook gaan we de oceaan op om zoveel mogelijk plastic zelf op te ruimen. Maar het gaat ons nog niet hard genoeg. Daarom hebben we een belangrijk groter doel voor ogen: een schip exploiteren dat gericht bezig is met het schoonmaken van de Middellandse Zee.

 

Een plasticvrije oceaan

 

Deze uitdaging zijn we met volle motivatie aangegaan. De iBi Foundation is het resultaat. Samen met jou hopen we een verandering teweeg te brengen. Alleen met jouw steun kunnen we goede doelen blijven steunen. Tot in de lengte van dagen hopen we met de iBi Foundation projecten op te starten en te ondersteunen die bijdragen aan een plasticvrije oceaan.