FAQ

Heb je vragen over de iBi Foundation? Op deze pagina vindt je de belangrijkste informatie. Staat jouw vraag er niet tussen? Dan kan je altijd contact met ons opnemen.

Algemeen
 • Hoe zet iBi Foundation het gedoneerde geld in?

  Bij iBi Foundation zetten we ons in voor een schonere oceaan rondom Ibiza en de Balearen. Dat is hard nodig, want er drijft hier enorm veel plastic rond. Met de donaties die we ontvangen runnen we cataraman iBi en steunen we projecten die plastic uit de oceanen verwijderen en de stranden schoon houden. Zo creëren we een fijne plek voor onszelf, maar vooral ook voor alle dieren die er leven. Samen gaan we de strijd aan voor een plasticvrije oceaan.

 • Hoe ontstaat de plastic soep?

  De plasticsoep is de grootste bedreiging van onze oceanen. Maar hoe ontstaat deze eigenlijk? Plastic komt op veel verschillende manieren in onze oceanen terecht. De drijvende plastic vuilnisbelten in onze oceanen ontstaan niet alleen door het dumpen van afval op zee. Het plastic belandt ook in onze oceanen door zwerfafval en onze kleding. Wist je bijvoorbeeld dat zo’n 30% van de plasticsoep uit microplastics uit onze kleding bestaat? Dat komt bijvoorbeeld terrecht in het water wanneer je je kleding wast.

 • Hoeveel plastic belandt er in onze oceanen?

  Wereldwijd drijven er ongeveer 5 grote plastic afvalhopen in onze oceanen. De grootte van de plasticsoep in de Grote Oceaan is onbekend, maar wordt geschat op 700.000 km2 tot meer dan 15 miljoen km2. De verwachting is dat de hoeveelheid plastic in onze oceanen de komende jaren alleen maar toeneemt. Gelukkig zijn er verschillende initiatieven die hier iets tegen proberen te doen. Met jouw hulp houden we onze oceanen schoon en onze stranden wit. Zo geven we de zeedieren hun veilige thuisbasis terug.

 • Wat is het effect van de plastic soep op het zeeleven?

  Het zeeleven lijdt enorm onder de plasticsoep in onze oceanen. De zeedieren raken verstrikt in netten of verpakkingen en krijgen microplastics binnen. Die komen vervolgens in hun maag terecht. Wist je dat men bij 52% van de zeeschildpadden in onze oceanen al plastic in hun maag ontdekte? Na het eten van slechts 1 stukje plastic heeft een zeeschildpad al 22% kans om te overlijden. Een verschrikkelijke ontwikkeling die het leven van de zeeschildpad bedreigt.

   

Gezondheid
 • Wat is het effect van de plastic soep op onze gezondheid?

  Plastic heeft niet alleen een negatieve invloed op de gezondheid van zeedieren. Ook in de lucht, in ons drinkwater, in onze voeding en in cosmetica die we dagelijks gebruiken treffen we sporen van microplastics aan. Naar de precieze gezondheidsrisico’s is nog veel onderzoek nodig, maar de eerste resultaten zijn ronduit alarmerend. Daarom moeten we er nu iets aan doen, samen!